Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (2024)

Heideveld De Zwaluwenberg

Nadat je snelweg A28 onderdoor bent gegaan, kom je al snel in mooie bossen, waar het ruisen van de snelweg langzaam vervliegt. De dichte bossen openen zich voor heideveld De Zwaluwenberg, dat eind september in de nadagen van z’n bloei verkeert. Mooi is het wel, omrand door bossen die langzaam in herfsttooi komen. Wat laatste vlinders snoepen van de spaarzame heidenectar.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (1)

Ree tussen Amerikaanse eiken

Dan slokken de bossen de wandelaar weer op. De tocht voert over schitterende lange lanen met Amerikaanse eiken, in Noord-Amerika geliefd vanwege de dieprode kleur van hun bladeren in de herfst en de goede kwaliteit van het hout. En al snel zie ik een eerste ree wegschieten tussen de bomen. Lekker stil is het hier op deze doordeweekse dag.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (2)

A. Vogeltuinen: zeeën van bloemen

Stil is het ook bij een hoogtepunt waar het Roots-wandelgidsje vreemd genoeg niet over rept: de A. Vogeltuinen. Loop zeker even binnen en maak een rondje door de tuinen, want niet vaak zie je zo’n waanzinnige bloemenzee. Nu aan het begin van de herfst vallen vooral de zonnebloemen op, in alle stadia van verkleuring. En niet alleen je ogen komen aan bod: de vele soorten kruiden zorgen voor heerlijke geuren.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (3)

60.000 kilo planten

De kruidentuinen beslaan maar liefst veertien hectare. Jaarlijks oogsten ze hier 60.000 kilo planten voor de homeopathische middelen van A. Vogel. Grondlegger en naamgever is de Zwitser Alfred Vogel. Al op jonge leeftijd was hij 'begeistert' door het effect van planten en kruiden op de gezondheid. Dat die echinacea purpurea bijzondere eigenschappen heeft, hoorde hij in Noord-Amerika van een Sioux-indiaan.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (4)

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (5)

Goed tegen plekjes

Tussen perken met stralende zonnebloemen en echinacea staat een groepje oudere heren met elkaar praten. “Als ik een plekje heb”, zegt één van hen, wijzend op z’n voorhoofd, “gebruik ik altijd Calendula-zalf, dat werkt fantastisch. Binnen twee dagen is dat plekje verdwenen als sneeuw voor de zon.”

Passiebloem tegen de najaarsdip

Calendula, onthou die naam, voor als je een plekje hebt. Tegen een najaarsdip helpt de Passiebloem uitstekend, lees ik op een bordje bij een plantje met opbeurende lila bloemetjes. En echinacea werkt zo ongeveer tegen alles (of vóór alles). Afijn, als ik de Vogeltuinen verlaat, voel ik me als herboren. Helemaal klaar voor het volgende hoogtepunt.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (6)

Fraai landhuis: Zwaluwenburg

En dat hoogtepunt nadert razendsnel, want aan het eind van een lange eikenlaan komt het statige Huis Zwaluwenburg uit 1732 in zicht. Het is een van de best bewaarde en fraaiste 18de eeuwse landhuizen van Gelderland. Het ligt er prachtig bij, in een entourage van reusachtige eiken en met z’n slotgracht en ophaalbrug. In de 13e eeuw stond op deze plek een kasteel. Een groepje koeien in het weiland ertegenover maakt de landelijke sfeer helemaal af.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (7)

En nog eentje: Huis Schouwenburg

Je steekt een weg over en de mooie tocht vervolgt door een afwisselend en intiem landschap van bossen en weilanden. Een smal paadje leidt langs een groot weiland met in de verte nóg een landhuis: Huis Schouwenburg. Dichtbij kun je niet komen, maar zo uit de verte ligt het 17de eeuwse huis er idyllisch bij, verstopt in de bosrand.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (8)

Dassen & reeën

Het landschap rond het huis is aangelegd in Engelse landschapsstijl, met veel kronkelpaadjes. Af en toe passeer je een karakteristieke rietgedekte boerderij. Hier komen ook veel dassen en reeën voor. Maar mijn reeënquotum heb ik kennelijk al opgesoupeerd vandaag, want mijn pad blijft verder reeloos.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (9)

Landerijen met boerderijen

De Roots-wandeling trekt nu door boerenland. Akkers met manshoog maïs wisselen af met weilanden met koeien. Op een klein bankje onder een gigantische eik eet ik m’n lunch, uitkijkend over de landerijen met wat boerderijen in de verte.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (10)

Zandverstuivingen & jeneverbessen

Wat drukkere asfaltweggetjes kosten deze tocht punten, maar de uitzichten blijven fraai. Weer verandert het landschap. Landgoed De Haere heet het hier. Je komt langs zandverstuivingen omgeven door donkere dennenbossen en heide met jeneverbesstruiken. Een schilderachtig landschap.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (11)

De Zoom met kamelen

De grootste zandverstuiving moet dan nog komen: De Zoom. Die geeft een levensechte imitatie van de Sahara weg. In de verte ligt zelfs een groepje kamelen in het zand te rusten. Even denk ik dat ik in de A. Vogeltuinen iets verkeerds heb opgesnoven. Maar nee, het is geen hallucinatie, het bewijs zie je hieronder.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (12)

Mensenwerk

Vermoeiend lopen is het wel, want de Roots-wandeling trekt dwars door de mulle woestijn. Het levende stuifzand is overigens mensenwerk: het beheer is in handen van het Geldersch Landschap & Kastelen. Die zet alles op alles om het gebied open te houden en het zand lekker te laten stuiven.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (13)

Snackende klapeksters

Tot grote vreugde van de zandhagedis en stuifzandsoorten als zandzegge en kleine wolfsklauw. In de winter kun je de klapekster treffen, op z’n plek hoog in de bomen. Een mooie grijswitte vogel met een make-up van zwarte accenten. De klapekster is de grote schrik van woelmuizen en zangvogels, die hij bejaagt. Hij spietst ze op boomstekels en prikkeldraad om later lekker te kunnen snacken.

Met die weinig opbeurende gedachte wandel ik door mooie bossen weer terug naar het startpunt bij ‘t Harde.

Roots-wandeling Landgoederen ‘t Harde (2024)
Top Articles
Whipped Ricotta With Roasted Veggies
20 Stage One Baby Food Recipes (That Your Baby Will Love!) | Baby Foode
Best Pizza Novato
7 Verification of Employment Letter Templates - HR University
Team 1 Elite Club Invite
Best Cheap Action Camera
Tlc Africa Deaths 2021
Lesson 1 Homework 5.5 Answer Key
Devourer Of Gods Resprite
True Statement About A Crown Dependency Crossword
Power Outage Map Albany Ny
Wordle auf Deutsch - Wordle mit Deutschen Wörtern Spielen
Gfs Rivergate
Craigslist Deming
Most McDonald's by Country 2024
iOS 18 Hadir, Tapi Mana Fitur AI Apple?
Scenes from Paradise: Where to Visit Filming Locations Around the World - Paradise
Chelactiv Max Cream
R Personalfinance
Ahrefs Koopje
Viha Email Login
Blue Rain Lubbock
67-72 Chevy Truck Parts Craigslist
Hood County Buy Sell And Trade
Riversweeps Admin Login
Craigslist Apartments In Philly
Cfv Mychart
Town South Swim Club
Ehome America Coupon Code
La Qua Brothers Funeral Home
Darrell Waltrip Off Road Center
Andhra Jyothi Telugu News Paper
Eleceed Mangaowl
Laff Tv Passport
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
9781644854013
Top 25 E-Commerce Companies Using FedEx
Infinite Campus Parent Portal Hall County
Mid America Clinical Labs Appointments
Casamba Mobile Login
Lonely Wife Dating Club בקורות וחוות דעת משתמשים 2021
Sun Tracker Pontoon Wiring Diagram
2024-09-13 | Iveda Solutions, Inc. Announces Reverse Stock Split to be Effective September 17, 2024; Publicly Traded Warrant Adjustment | NDAQ:IVDA | Press Release
Wgu Admissions Login
How to Install JDownloader 2 on Your Synology NAS
Ehc Workspace Login
Fluffy Jacket Walmart
Tropical Smoothie Address
Page 5747 – Christianity Today
View From My Seat Madison Square Garden
Denys Davydov - Wikitia
Ocean County Mugshots
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5555

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.